...

Ontmoet vandaag uw nieuwe rat

Gezonde, lieve en handtamme ratten vindt u bij 't Knaagplein. Maak vandaag nog een afspraak om langs te komen.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Meer informatie over ons fokproces ->

Jonge dieren

De ratten zijn tussen de 6 en 8 weken oud - de beste leeftijd om te verhuizen.

Handtam

Handtam, omdat de ratten na het openen van hun ogen mensenhanden leren kennen.

Goed karakter

Onze ratten zijn veelal nieuwsgierig, rustig en ondernemend.

Gezonde dieren

Voor de dieren meegaan, doen wij een laatste gezondheidscheck.

Wanneer komt u langs?

Wij ontvangen u graag om u te adviseren over uw nieuwe rat. U maakt hiervoor makkelijk een afspraak door op onderstaande knop te klikken!

Ons aanbod

Informatie over het houden van ratten

Het is belangrijk om u goed in te lezen over het houden van dieren. Daarom hebben wij de belangrijkste informatie voor u verzameld, zodat u direct goed kunt beginnen!

Er zijn verschillende kleurenvarianten en tekeningen. Waaronder Japanners, husky’s, dumbo’s, naakt, en rex ratten. Al deze soorten kunnen wij leveren en Japanners, husky’s en dumbo’s zijn met regelmaat beschikbaar in de verkoop.

Ratten zijn sociale dieren, dus zorg ervoor dat ze samen met soortgenoten in een hok zitten. Het liefst is dat al van jongs af aan. Wanneer er later nieuwe ratten bij worden gezet, levert dat vaak geen problemen op. Groepen exclusief bestaande uit mannetjes of vrouwtjes gaan over het algemeen prima, maar soms kan een mannetje erg dominant zijn. In zo’n geval kan castratie helpen. Om ongewenste voortplanting te voorkomen, moet u geen ongecastreerde mannetjes of vrouwtjes bij elkaar zetten.


Verblijf

Kies een kooi met een lage plastic onderbak voor uw rat. Let er ook op dat de bovenkant moet bestaan uit knaagbestendige horizontale tralies. De minimale afmetingen voor de kooi zijn een breedte van 80 centimeter, een diepte van 40 centimeter en een hoogte van 70 centimeter. Deze afmetingen gelden voor twee of drie ratten. Wanneer u meer dan drie ratten in het hok wilt houden, zorg dan voor een hok met grotere afmetingen. Ook moeten in het hok meerdere slaaphuisjes aanwezig zijn. Daarbij moet in het hok ook nestmateriaal zoals tissues en papier aanwezig zijn. Gebruik geen synthetische of katoenen watten. Houd het verblijf op kamertemperatuur. Plaats hem dus niet te dicht bij de verwarming, in de volle zon of dicht bij geluidsapparatuur.

Bekijk hier geschikte hokken.


Bodembedekking

Ratten hebben gevoelige luchtwegen, dus de bodembedekking moet stofvrij zijn. Regulier zaagsel en materiaal van naaldhout is dus niet geschikt voor een hok met ratten. De beste bodembedekking zijn Back-2-Nature korrels. Deze korrels zijn stofvrij en nemen goed vocht op. Daardoor zullen de ratten dus ook geen nare geur verspreiden. Een andere mogelijkheid voor de bodem, is hennepvezel

Ook kunt u een rattentoilet neerzetten. Door in het bakje steeds keutels te plaatsen kan de rat zindelijk worden. Wanneer dat gebeurt, hoeft u de bodembedekking in het hok niet zo vaak meer te vervangen, maar dan hoeft u enkel het toilet ter verschonen.


Inrichting

Ratten hebben een afwisselend verblijf nodig. Om dit te bereiken kunt u de volgende dingen in het verblijf verwerken:

  • Zitplankjes
  • Takken
  • Karton
  • Klimtouwen
  • Trapjes
  • Glazen potten

Bekijk hier voor ratten geselecteerde hokinrichting.

Let er wel op dat zware objecten die in het hok worden geplaatst niet om kunnen vallen. Ook is het belangrijk dat in het hok een looprad aanwezig is. Kies dan een rad van ten minste 30 centimeter in doorsnede zodat de rat zijn rug recht kan houden. Het loopvlak moet dicht en vrij van spijlen zijn. 

Bekijk hier geschikte loopwielen.

Geef uw ratten dagelijks schoon water en voer en haal voedselrestjes weg. Zorg er ook voor dat u de kooi van de ratten regelmatig schoonmaakt. Eens per maand moet de kooi ontsmet worden. Let herbij ook op dat de tuit van de waterfles goed schoon gehouden wordt. 

Ratten vinden het leuk om opgepakt te worden als ze hieraan gewend zijn. Doe dit door uw hand onder hun buik te schuiven. Pak hen niet bij de einde van de staart. Het staartbeginsel is mogelijk om ze aan vast de houden.

Ratten zijn nieuwsgierige dieren. Als u ze buiten de kooi laat, denk er dan om dat het knaagdieren zijn, in kleine hoekjes passen en goed klimmen! Werk kabels goed weg, zorg dat er geen giftige planten of andere gevaarlijke voorwerpen in de ruimte zijn. Biedt de ratten speelgoed aan zodat ze zich niet gaan vervelen.

Geef uw ratten alleen voeding speciaal gemaakt voor ratten. Daarnaast eten ratten ook verse groente en vers fruit. Geef de ratten geen sla of dichte koolsoorten. Boerenkool en bloemkool zijn daarentegen wel geschikt om aan uw ratten te geven. Jonge ratten hebben meer eiwitten nodig dan volwassen dieren. U kunt hen af en toe een stukje hardgekookt ei geven. Ratten lusten veel, maar kunnen snel dik worden. Beperk dus het aantal extra's. Zorg ervoor dat de ratten altijd voldoende water in de buurt hebben. Ook is het belangrijk dat ratten altijd iets te knagen hebben, zoals bijvoorbeeld wilgentakken, hazelnoottakken, berkentakken of fruittakken. Geef ratten geen knaagsteen, want dan kunnen zij een overschot aan mineralen binnenkrijgen.

Bij ons kregen de ratten een zelf samengestelde knaagdiervoeding. Deze voeding is van hoge kwaliteit en de ratten zijn hieraan gewend. Verstandig is om deze voeding te blijven geven.

De tamme rat is overdag en bij schemering actief. Het zijn zeer slimme en vriendelijke dieren die veel kunnen leren.

Gedragsverandering, verlies van gewicht, een opgezette vacht, niezen, snotteren en minder activiteit kunnen duiden op ziekte. De meest voorkomende aandoeningen bij ratten zijn ademhalingsziekten, gezwellen van de melkklieren en huidproblemen als gevolg van parasieten zoals mijten, teken, luizen en vlooien. Knobbeltjes op de staart en oren van de rat kunnen wijzen op schurftmijt. Raadpleeg altijd de dierenarts als u vermoedt dat uw rat ziek is.

Voordat wij uw dier meegeven, controleren wij altijd of het dier helemaal gezond is!

Let bij aanschaf goed op dat de oogjes schoon en droog zijn, en de vacht glanzend. Koop geen dier met een reutelende ademhaling. Een gezonde rat is schoon, actief en onderzoekend. Af en toe niezen is niet ernstig. Een goed gesocialiseerde rat is niet bang voor mensen. 

Eenmalige kosten: 

Terugkerende kosten: 

  • voer 
  • bodembedekking 
  • speelgoed
  • dierenartskosten

Onze Manier van Tamme Ratten Fokken

Bij 't Knaagplein fokken we zowel gewone tamme ratten als dwergratten. We werken met meerdere lijnen, die we zorgvuldig combineren om de leukste en beste ratten te fokken. Ons fokprogramma richt zich hoofdzakelijk op karakter, gezondheid, kleur en vachtstructuur, waarbij we altijd streven naar het fokken van ratten die geschikt zijn als huisdier.

Gewone Ratten

Onze gewone ratten worden gefokt door een lijn van ons te combineren met een lijn van een andere gerenommeerde fokker uit Nederland, die volledig selecteert op karakter. Deze combinatie stelt ons in staat om ratten te fokken met de juiste balans tussen een vriendelijk karakter, een goede gezondheid en een aantrekkelijke vachtstructuur. We hechten ook veel waarde aan het uiterlijk van onze ratten; ze moeten een stevige, brede bouw hebben, wat bijdraagt aan hun algehele gezondheid en uitstraling.

We fokken al onze ratten zonder ziektes. Voordat een rat wordt ingezet voor de fok, ondergaat deze een grondige controle om eventuele erfelijke ziektes of ongewenste kenmerken uit te sluiten. Dit zorgt ervoor dat we gezonde ratten kunnen fokken, vrij van genetische aandoeningen. Onze ratten worden extra geïsoleerd gehuisvest om hun gevoelige luchtwegen te beschermen. We nemen geen enkel risico op verkoudheid of andere luchtwegaandoeningen, wat essentieel is voor hun welzijn.

Dwergratten

Het fokken van dwergratten is een uitdagende onderneming, omdat het moeilijk is om genetisch goede dwergratten te vinden. Daarom zijn we begin 2024 begonnen met een kleine groep dwergratten om een sterke basis te leggen voor onze foklijn. Ons doel is om verschillende kleuren, vachtstructuren en bouw te combineren, maar het allerbelangrijkste is het karakter van de dieren.

Ondanks dat we nog maar kort bezig zijn, behalen we al mooie resultaten. We zien veelbelovende ontwikkelingen in de kleur- en vachtvariëteiten, evenals in het tamme en vriendelijke karakter van de dwergratten. We zijn vastberaden om deze lijn verder te ontwikkelen en verwachten in de toekomst nog meer vooruitgang te boeken.

Verzorging, Huisvesting en Voeding

Onze tamme ratten worden gehuisvest in ruime verblijven van 100x50x50 centimeter. Deze verblijven zijn bewust niet te hoog, om te voorkomen dat jonge ratten kunnen vallen wanneer moeders ze verplaatsen. In de verblijven bieden we schuilmogelijkheden, zodat de ratten zich veilig en comfortabel kunnen voelen.

Onze ratten worden voorzien van hoogwaardige voeding, die rijk is aan de benodigde voedingsstoffen om ze in topconditie te houden. Dit is essentieel voor hun algehele gezondheid en om te zorgen voor een goede melkproductie bij de vrouwtjes, vooral tijdens de fokperiode. Zelfs bij grote nesten hebben de vrouwtjes hierdoor genoeg energie om goed voor hun jongen te zorgen.

Fokproces

Bij 't Knaagplein nemen we ons fokproces zeer serieus. Wanneer er een nestje wordt geboren, beginnen we al op jonge leeftijd met selecteren. Als de ratten ongeveer twee weken oud zijn, worden ze voorzichtig in handen genomen om ze tam te maken. Dit is een cruciale fase waarin we kunnen bepalen welke ratten geschikt zijn om door te fokken en welke beter als gezelschapsdier kunnen worden geplaatst.

Op een leeftijd van 5-6 weken maken we de definitieve selectie. De ratten die geschikt zijn om bij ons te blijven, worden verder geselecteerd en indien ze voldoen aan de gewenste eigenschappen, ingezet voor de fok. Ratten die niet aan onze strikte fokdoelen voldoen, zoals een ongewenste kleur of iets afwijkende kenmerken, worden aangeboden voor verhuizing. Deze ratten zijn gezond, maar passen niet in ons fokprogramma.

Een belangrijk voordeel van onze werkwijze is dat de geboortedatums van al onze ratten bekend zijn, omdat we ze zelf fokken. Bij aankoop van een rat ontvangt u altijd de exacte geboortedatum, zodat u volledig geïnformeerd bent over de leeftijd van uw nieuwe huisdier.

Onze vrouwelijke fokdieren krijgen maximaal twee nesten. Na deze periode worden ze aangeboden als pensioendier, zodat ze kunnen genieten van een rustige tijd in een nieuw thuis. Dit wordt altijd duidelijk vermeld bij de verkoop, zodat nieuwe eigenaren goed geïnformeerd zijn.

Bij 't Knaagplein staan het welzijn en de gezondheid van onze ratten altijd voorop. We blijven voortdurend ons fokprogramma evalueren en verbeteren, om ervoor te zorgen dat we ratten fokken die niet alleen gezond en sociaal zijn, maar ook het vriendelijke karakter hebben dat ze tot geweldige huisdieren maakt.

2012 - 2024 Kleinvee Fokkerij - Deze website is groen gehost 🌎