...

Ontmoet vandaag uw nieuwe konijn

Gezonde, lieve en handtamme konijnen vindt u bij 't Knaagplein. Maak vandaag nog een afspraak om langs te komen.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Jonge dieren

De konijnen zijn ongeveer 8 weken oud - de beste leeftijd om te verhuizen.

Handtam

Handtam, omdat de konijnen na het openen van hun ogen mensenhanden leren kennen.

Goed karakter

Onze konijnen zijn veelal nieuwsgierig, rustig en ondernemend.

Gezonde dieren

Voor de dieren meegaan, doen wij een laatste gezondheidscheck.

Ons aanbod

Klik op de foto voor meer informatie.

Onze rassen & kleuren

Wanneer komt u langs?

Wij ontvangen u graag om u te adviseren over uw nieuwe konijn. U maakt hiervoor makkelijk een afspraak door op onderstaande knop te klikken!

Informatie over het houden van konijnen

Het is belangrijk om u goed in te lezen over het houden van dieren. Daarom hebben wij de belangrijkste informatie voor u verzameld, zodat u direct goed kunt beginnen!

De vele konijnenrassen variëren in formaat van dwergkonijn tot Vlaamse reus. Ook verschillen de rassen in kleuren, bouw en gedrag. Naast de gewone vacht zijn er speciale vachttypen als rex, angora of leeuwkonijnen. Er zijn konijnen met staande oren, maar ook met hangende oren. Een groot deel van de konijnen zijn kruisingen van diverse rassen. Wij hebben voornamelijk het dwergkonijn, Nederlandse hangoordwerg, Vlaamse reus en Franse hangoor in de verkoop.

Konijnen zijn groepsdieren, dus zorg ervoor dat hij altijd met ten minste één ander konijn zit.

De beste combinatie is een vrouwtje samen met een gecastreerd mannetje. Twee vrouwtjes kunnen gaan vechten als hun hormonen beginnen te werken. Twee gecastreerde vrouwtjes die vanaf jonge leeftijd al samen zitten, leveren zelden problemen op. Twee mannetjes samen is zelden een succes. Bij uitzondering kunnen twee gecastreerde mannetjes die elkaar al van jongs af aan kennen wel samenleven. Niet elke combinatie van dieren gaat zomaar goed, de koppeling van twee konijnen moet voorzichtig en stap voor stap worden aangepakt. Het is niet aan te raden een konijn met een cavia te combineren. De dieren begrijpen elkaar niet goed, hebben andere voeding nodig en kunnen ziektes op elkaar overdragen.

Binnenverblijf

Voor twee konijnen geldt dat het hok afmetingen moet hebben van ten minste 160 bij 60 centimeter. Reken voor elk extra konijn 80 cm extra, dus voor drie konijnen is een hok van 240 bij 60 centimeter nodig. Bekijk hier onze hokken en rennen.

Koppel een altijd toegankelijke ren aan de kooi of laat de konijnen dagelijks enkele uren los lopen in een veilige kamer zonder snoeren of giftige planten. Zorg dat ze elkaar ook kunnen ontlopen.

Buitenverblijf

Voor het buiten houden van de konijnen zijn een aantal eisen aan het hok. Zo moet het hok een tochtvrij en waterdicht nachthok hebben. Daarnaast is het belangrijk dat het konijn altijd toegang heeft tot een ren. Het hok moet afmetingen hebben van ten minste 160 bij 60 centimeter. Reken voor elk extra konijn 80 cm extra, dus voor drie konijnen is een hok van 240 bij 60 centimeter nodig. Voor de ren geldt dat deze een oppervlak moet hebben van ten minste 2 vierkante meter. Zet een konijn niet in zijn eentje buiten, hij zal vereenzamen en meer moeite hebben zichzelf warm te houden. De dieren moeten vanaf de zomer buiten hebben geleefd zodat ze een wintervacht opbouwen. Zorg in de zomer voor schaduw.

Bodembedekking

Voor konijnen raden wij aan houtvezel of hennepvezel als strooisel in het hok te gebruiken. Vervolgens kunt u daarop een laagje stro aanbrengen.

Konijnen kunnen zindelijk gemaakt worden. Het is aan te raden daarvoor toiletbakjes met daarin een andere soort bodembedekking, zoals bijvoorbeeld Back to Nature korrels, te gebruiken. Wanneer het konijn zindelijk is geworden, is het niet meer nodig om strooisel te gebruiken. Wel is het nog nodig stro in het hok te leggen.

Inrichting

Zorg ervoor dat er minimaal een drinkfles aanwezig is waarin voldoende water voor één dag in kan, een voerbak en een hooiruif.

Geef dagelijks schoon water en voer en haal voedselrestjes weg. Maak wekelijks het gehele hok schoon.

Konijnen vinden het ook niet fijn om opgetild te worden. Wanneer u een konijn toch oppakt, pak hem niet bij zijn nekvel en ondersteun hem goed, anders kan het konijn gaan spartelen en zijn rug breken.

Hou regelmatig de nagels bij en controleer de voortanden.

Bij langharige konijnen geldt dat zij soms gekamd of zelfs geknipt moeten worden.

Laat kinderen nooit alleen met de konijnen!

Het konijn heeft vezelrijk, plantaardig voer nodig. Vers hooi is de basisvoeding en moet altijd aanwezig zijn. Het zorgt voor het onderhoud van gebit en darmen. Geef dagelijks nieuw hooi en daarnaast een klein beetje droogvoerkorrels (geen gemengd voer) en groenten. Wen het konijn heel langzaam aan nieuwe groenten zodat hij geen darmproblemen krijgt. Niet elke groente is geschikt.

Voer naar de hand van de conditie van het konijn.

Zorg voor takken van wilg, hazelaar of fruitbomen om te knagen. Geef geen knaagsteen, daarmee krijgen de dieren teveel mineralen binnen.

Konijnen leven in groepen waarin een rangorde bestaat. Ze zijn vooral actief in de schemering. Konijnen graven holen om te schuilen en jongen te krijgen. Bovengronds zoeken ze voedsel, rennen en spelen ze. Ze rusten samen en verzorgen elkaars vacht.

Goede voeding, genoeg beweging en weinig stress zijn belangrijk voor de gezondheid van het konijn. Veelvoorkomende aandoeningen zijn gebitsproblemen, luchtwegproblemen en darmproblemen. Slechte eetlust, afwijkende ontlasting, sloomheid of een slechte vacht zijn tekenen van ziekte. Raadpleeg een dierenarts en wacht niet te lang. Zeker als het konijn niet wil eten kan snel behandelen van levensbelang zijn!

Voordat wij uw dier meegeven, controleren wij altijd of het dier helemaal gezond is!

Let bij aanschaf goed op gezondheid, volwassen formaat en geslacht van de dieren. Konijnen mogen vanaf een leeftijd van 8 weken naar een nieuwe eigenaar.

Eenmalige kosten:

  • Konijnen (onze prijzen)
  • Hok met inrichting
  • Ren
  • Eventuele castratiekosten

Terugkerende kosten:

  • Voer (hooi, droogvoer, groente)
  • Bodembedekking
  • Vaccinaties en onverwachte dierenartskosten
2012 - 2024 Kleinvee Fokkerij - Deze website is groen gehost 🌎