...

Ontmoet vandaag uw nieuwe hamster

Gezonde, lieve en handtamme hamsters vindt u bij 't Knaagplein. Maak vandaag nog een afspraak om langs te komen.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Jonge dieren

De hamsters zijn tussen de 4 en 8 weken oud - de beste leeftijd om te verhuizen.

Handtam

Handtam, omdat de hamsters na het openen van hun ogen mensenhanden leren kennen.

Goed karakter

Onze hamsters zijn veelal nieuwsgierig, rustig en ondernemend.

Gezonde dieren

Voor de dieren meegaan, doen wij een laatste gezondheidscheck.

Wanneer komt u langs?

Wij ontvangen u graag om u te adviseren over uw nieuwe hamster. U maakt hiervoor makkelijk een afspraak door op onderstaande knop te klikken!

Ons aanbod

Informatie over het houden van hamsters

Het is belangrijk om u goed in te lezen over het houden van dieren. Daarom hebben wij de belangrijkste informatie voor u verzameld, zodat u direct goed kunt beginnen!

De bekendste twee hamstersoorten zijn de Russische dwerghamster (wildkleur dwerghamster) en de goudhamster. Dit zijn dan ook de soorten die wij vrijwel altijd hebben zitten. Er zijn meer soorten, zoals de Roborovski, Campbelli en Chinese dwerghamster. Het leuke aan de Roborovski en Campbelli hamsters zijn dat je die in sommige gevallen in kleine groepjes van dezelfde soort, samen kunt houden. Met de andere soorten kan dit niet, omdat hamsters van nature solitaire dieren zijn.

Goudhamsters en Russische dwerghamsters zijn solitair. Je kan ze dus nooit met een soortgenoot huisvesten. Wanneer u dat toch doet, zullen ze gaan vechten. Andere dwerghamsters leven in de natuur soms in groepjes, in gevangenschap kan dat goed gaan als de kooi groot genoeg is. Let er wel op, het kan altijd fout gaan!

   

Kooi

Kies bij een dwerghamster voor een verblijf van minimaal 80 bij 40 centimeter.

Kies bij een goudhamster voor een verblijf van minimaal 100 bij 50 centimeter.

Voor hamsters kunt u een glazen bak kiezen of een traliekooi met diepe onderbak. Het is namelijk belangrijk dat er genoeg strooisel in kan, zodat de hamster kan graven. Denk hierbij aan een laag van 5 tot 15 centimeter. Zorg ervoor dat de tralies dicht op elkaar staan. Het gehele hok moet bestand zijn tegen knagen.

Kijk hier voor de geschikte hamsterkooien die wij aanbieden.

   

Bodem

Hamsters houden van graven, dus kies een stofvrije bodem waar ze in kunnen graven. Zorg er ook voor dat de bodem goed vocht opneemt. De beste bodembedekking die aan deze voorschriften voldoet is Cotton ’n Cotton.

   

Inrichting

Zorg voor een slaaphuisje, drinkbakje en voerbakje. Geef nestmateriaal zoals hooi of tissues. Vermijdt het gebruik van hamsterwatten van katoen of synthetisch materiaal en materialen waar draden vanaf komen. Die zijn gevaarlijk voor de hamster.

Bekijk hier ons aanbod van geschikte inrichting voor hamsters.

Hamsters zijn vaak zindelijk, zet in hun toilethoek een laag bakje of toilet neer als u de kooi makkelijk wilt kunnen schoonmaken.

Kies een loopwiel, rad of loopschijf zonder spijlen en met een dicht loopvlak en één gesloten zijkant. Het moet zo groot zijn dat de hamster niet kromloopt of steeds omhoog moet kijken.

Voor een dwerghamster is de minimale maat van het loopwiel 20 centimeter.

Voor een goudhamster is de minimale maat van het loopwiel 30 centimeter.

Zet tot slot het verblijf niet bij een radiator, geluidsapparatuur, in de zon of op de tocht.

Geef dagelijks schoon water en voer en haal voedselrestjes weg. Uiteraard moet ook de kooi regelmatig schoongemaakt worden. Zorg ervoor dat het bodemmateriaal wekelijks vervangen wordt. Delen die net erg vies zijn, kunt u in het hok laten. Dit, om te zorgen dat het hok nog naar ‘thuis’ ruikt. Maak ook regelmatig inrichting zoals het looprad, het zandbad, de drinkfles en de voerbak schoon. Omdat hamsters voedsel in hun nest bewaren, moet dagelijks deze voorraad even gecontroleerd worden en bedorven voedsel moet verwijderd worden.

Hamsters kunnen bijten, maar doen dit niet vaak. Als ze toch bijten, is er vaak iets aan de hand. Denk hierbij aan ziekte, pijn of omdat de hamster te hardhandig op is gepakt. Ook kunnen zij bijten als ze gewekt worden uit hun slaap. Laat hamsters daarom met rust wanneer zij slapen.

Hamsters kunnen erg tam worden. Daarom is het verstandig om hamsters vanaf jonge leeftijd regelmatig op te pakken tot het beestje eraan gewend is. Til het diertje altijd voorzichtig op door hem van voren of vanaf de zijkant rustig in uw hand te scheppen. Maak vervolgens van uw hand een kommetje. Let erop dat hamsters erg snelle dieren zijn. Voor u het weet kan deze ineens wegrennen. Mede daarom is het belangrijk rustig met de dieren om te gaan. Laat kinderen nooit alleen met een hamster.

Vervoer uw hamster in een vervoersbakje.

De hamster heeft zowel plantaardig als dierlijk voer nodig. Geef speciaal hamstervoer, geen combinatie van voedingen. Wen de hamster langzaam aan nieuwe groenten zodat hij geen darmproblemen krijgt. Wees spaarzaam met extraatjes.

Zorg voor hooi en knaagtakken van wilg, hazelaar of fruitbomen. Geef geen knaagsteen, daarmee krijgt de hamster snel teveel mineralen binnen.

Hamsters zijn schemer/nachtdieren. Dat betekent dat ze niet altijd overdag actief zijn, maar juist meer wanneer het donker wordt of nacht is. Laat hamsters daarom ook overdag met rust.

Goede voeding, hygiëne, beweging en weinig stress zijn belangrijk voor de gezondheid van de hamster. Veelvoorkomende aandoeningen zijn diarree, gebitsproblemen en luchtwegproblemen. Ook kunnen hamsters last hebben van suikerziekte. Sloomheid, slechte eetlust, afwijkende ontlasting, veel drinken of een slechte vacht zijn tekenen van ziekte. Let hier wel op: een hamster kan hamsteren zonder te eten, en dan is zijn voerbakje toch leeg.

Voordat wij uw dier meegeven, controleren wij altijd of het dier helemaal gezond is!

Kijk bij aanschaf goed of de hamster schoon en levendig is en stevige ontlasting heeft. 

Eenmalige kosten:     

Terugkerende kosten: 

  • voer (droogvoer, groente, hooi)
  • bodembedekking
  • dierenartskosten
2012 - 2024 Kleinvee Fokkerij - Deze website is groen gehost 🌎