Gezonde, lieve en handtamme hamsters vindt u bij 't Knaagplein. Maak vandaag nog een afspraak om langs te komen.
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!
De hamsters zijn tussen de 4 en 8 weken oud - de beste leeftijd om te verhuizen.
Handtam, omdat de hamsters na het openen van hun ogen mensenhanden leren kennen.
Onze hamsters zijn veelal nieuwsgierig, rustig en ondernemend.
Voor de dieren meegaan, doen wij een laatste gezondheidscheck.
Wij ontvangen u graag om u te adviseren over uw nieuwe hamster. U maakt hiervoor makkelijk een afspraak door op onderstaande knop te klikken!
Het is belangrijk om u goed in te lezen over het houden van dieren. Daarom hebben wij de belangrijkste informatie voor u verzameld, zodat u direct goed kunt beginnen!
De bekendste twee hamstersoorten zijn de Russische dwerghamster (wildkleur dwerghamster) en de goudhamster. Dit zijn dan ook de soorten die wij vrijwel altijd hebben zitten. Er zijn meer soorten, zoals de Roborovski, Campbelli en Chinese dwerghamster. Het leuke aan de Roborovski en Campbelli hamsters zijn dat je die in sommige gevallen in kleine groepjes van dezelfde soort, samen kunt houden. Met de andere soorten kan dit niet, omdat hamsters van nature solitaire dieren zijn.
Goudhamsters en Russische dwerghamsters zijn solitair. Je kan ze dus nooit met een soortgenoot huisvesten. Wanneer u dat toch doet, zullen ze gaan vechten. Andere dwerghamsters leven in de natuur soms in groepjes, in gevangenschap kan dat goed gaan als de kooi groot genoeg is. Let er wel op, het kan altijd fout gaan!
Kooi
Kies bij een dwerghamster voor een verblijf van minimaal 80 bij 40 centimeter.
Kies bij een goudhamster voor een verblijf van minimaal 100 bij 50 centimeter.
Voor hamsters kunt u een glazen bak kiezen of een traliekooi met diepe onderbak. Het is namelijk belangrijk dat er genoeg strooisel in kan, zodat de hamster kan graven. Denk hierbij aan een laag van 5 tot 15 centimeter. Zorg ervoor dat de tralies dicht op elkaar staan. Het gehele hok moet bestand zijn tegen knagen.
Kijk hier voor de geschikte hamsterkooien die wij aanbieden.
Bodem
Hamsters houden van graven, dus kies een stofvrije bodem waar ze in kunnen graven. Zorg er ook voor dat de bodem goed vocht opneemt. De beste bodembedekking die aan deze voorschriften voldoet is Cotton ’n Cotton.
Inrichting
Zorg voor een slaaphuisje, drinkbakje en voerbakje. Geef nestmateriaal zoals hooi of tissues. Vermijdt het gebruik van hamsterwatten van katoen of synthetisch materiaal en materialen waar draden vanaf komen. Die zijn gevaarlijk voor de hamster.
Bekijk hier ons aanbod van geschikte inrichting voor hamsters.
Hamsters zijn vaak zindelijk, zet in hun toilethoek een laag bakje of toilet neer als u de kooi makkelijk wilt kunnen schoonmaken.
Kies een loopwiel, rad of loopschijf zonder spijlen en met een dicht loopvlak en één gesloten zijkant. Het moet zo groot zijn dat de hamster niet kromloopt of steeds omhoog moet kijken.
Voor een dwerghamster is de minimale maat van het loopwiel 20 centimeter.
Voor een goudhamster is de minimale maat van het loopwiel 30 centimeter.
Zet tot slot het verblijf niet bij een radiator, geluidsapparatuur, in de zon of op de tocht.
Geef dagelijks schoon water en voer en haal voedselrestjes weg. Uiteraard moet ook de kooi regelmatig schoongemaakt worden. Zorg ervoor dat het bodemmateriaal wekelijks vervangen wordt. Delen die net erg vies zijn, kunt u in het hok laten. Dit, om te zorgen dat het hok nog naar ‘thuis’ ruikt. Maak ook regelmatig inrichting zoals het looprad, het zandbad, de drinkfles en de voerbak schoon. Omdat hamsters voedsel in hun nest bewaren, moet dagelijks deze voorraad even gecontroleerd worden en bedorven voedsel moet verwijderd worden.
Hamsters kunnen bijten, maar doen dit niet vaak. Als ze toch bijten, is er vaak iets aan de hand. Denk hierbij aan ziekte, pijn of omdat de hamster te hardhandig op is gepakt. Ook kunnen zij bijten als ze gewekt worden uit hun slaap. Laat hamsters daarom met rust wanneer zij slapen.
Hamsters kunnen erg tam worden. Daarom is het verstandig om hamsters vanaf jonge leeftijd regelmatig op te pakken tot het beestje eraan gewend is. Til het diertje altijd voorzichtig op door hem van voren of vanaf de zijkant rustig in uw hand te scheppen. Maak vervolgens van uw hand een kommetje. Let erop dat hamsters erg snelle dieren zijn. Voor u het weet kan deze ineens wegrennen. Mede daarom is het belangrijk rustig met de dieren om te gaan. Laat kinderen nooit alleen met een hamster.
Vervoer uw hamster in een vervoersbakje.
De hamster heeft zowel plantaardig als dierlijk voer nodig. Geef speciaal hamstervoer, geen combinatie van voedingen. Wen de hamster langzaam aan nieuwe groenten zodat hij geen darmproblemen krijgt. Wees spaarzaam met extraatjes.
Zorg voor hooi en knaagtakken van wilg, hazelaar of fruitbomen. Geef geen knaagsteen, daarmee krijgt de hamster snel teveel mineralen binnen.
Hamsters zijn schemer/nachtdieren. Dat betekent dat ze niet altijd overdag actief zijn, maar juist meer wanneer het donker wordt of nacht is. Laat hamsters daarom ook overdag met rust.
Goede voeding, hygiëne, beweging en weinig stress zijn belangrijk voor de gezondheid van de hamster. Veelvoorkomende aandoeningen zijn diarree, gebitsproblemen en luchtwegproblemen. Ook kunnen hamsters last hebben van suikerziekte. Sloomheid, slechte eetlust, afwijkende ontlasting, veel drinken of een slechte vacht zijn tekenen van ziekte. Let hier wel op: een hamster kan hamsteren zonder te eten, en dan is zijn voerbakje toch leeg.
Voordat wij uw dier meegeven, controleren wij altijd of het dier helemaal gezond is!
Kijk bij aanschaf goed of de hamster schoon en levendig is en stevige ontlasting heeft.
Eenmalige kosten:
Terugkerende kosten:
Bij 't Knaagplein fokken we met zorg zowel Russische, Campbelli als Chinese dwerghamsters. Onze aanpak richt zich op het fokken van dwerghamsters die zowel geschikt zijn voor shows als uitstekende huisdieren vormen. Dit doen we door zorgvuldig te selecteren op bouw, kleur, type en vooral karakter.
Onze Russische en Campbelli dwerghamsters behoren tot een show-lijn en zijn genetisch tam gefokt. Dit betekent dat ze van nature rustig zijn en graag stil op de hand blijven zitten, wat een belangrijk kenmerk is voor zowel huisdierhouders als fokkers. Naast hun tamme karakter zijn ze ook gefokt volgens strikte showstandaarden, met aandacht voor bouw, kleur en type. Door deze selectiecriteria te combineren, streven we naar dwerghamsters die zowel visueel aantrekkelijk zijn als een vriendelijk karakter hebben.
Onze Chinese dwerghamsters fokken we strikt volgens showlijnen. Omdat deze soort minder vaak wordt gefokt en er minder vraag naar is, kan het een uitdaging zijn om het gewenste karakter erin te krijgen. We werken er hard aan om het karakter van deze hamsters te verbeteren, zodat ze in de toekomst niet alleen aan de showstandaarden voldoen, maar ook een tammer en vriendelijker karakter hebben.
Onze dwerghamsters worden gehuisvest in verblijven die zijn aangepast aan de specifieke behoeften van elke soort. De verblijven variëren per soort, zodat elke hamster de ruimte en inrichting krijgt die nodig is voor zijn welzijn. De koppels blijven permanent samen, aangezien de mannetjes een belangrijke rol spelen in de opvoeding van de jongen. Dit betekent ook dat we de koppels niet kunnen scheiden om andere combinaties te maken. De verblijven zijn voorzien van schuilmogelijkheden en andere voorzieningen om een comfortabele en veilige omgeving te creëren.
Onze dwerghamsters krijgen gemiddeld 2-3 nesten per jaar, afhankelijk van de samenstelling van de koppels. De mannetjes helpen actief mee in de opvoeding van de jongen, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van sociale en stabiele dieren. De selectie van de jongen begint wanneer ze 4-5 weken oud zijn. In deze fase bepalen we welke hamsters geschikt zijn om door te fokken en welke beter als gezelschapsdier kunnen worden geplaatst.
Bij 't Knaagplein hechten we veel waarde aan de gezondheid en hygiëne van onze dieren. We houden nauwkeurig bij welke dieren ziekten vertonen en selecteren streng om deze eigenschappen niet verder door te geven. Onze verblijven worden regelmatig schoongemaakt en we zorgen voor een schone, stressvrije omgeving.
De voeding van onze dwerghamsters is zorgvuldig uitgekozen om aan hun specifieke voedingsbehoeften te voldoen. We geven onze hamsters hoogwaardig voer, rijke in vezels, eiwitten en gezonde vetten. Dit draagt bij aan hun algehele gezondheid en welzijn.
Onze dwerghamsters worden tam door een combinatie van genetica en socialisatie vanaf jonge leeftijd. Vanaf het moment dat de jongen hun nest verlaten, worden ze dagelijks gehanteerd, zodat ze wennen aan menselijk contact. Hierdoor groeien ze op tot tamme en vriendelijke huisdieren.
We zorgen ervoor dat onze fokdieren voldoende rustperiodes hebben tussen de nesten door, zodat ze kunnen herstellen en in topconditie blijven. Dit is essentieel voor hun gezondheid en welzijn op de lange termijn.
Onze dwerghamsters zijn het resultaat van een zorgvuldige en toegewijde fokstrategie, gericht op het welzijn en de gezondheid van de dieren. Wij fokken liever minder nesten per jaar om de kwaliteit te waarborgen en verkopen niet aan fokkers. Onze klanten zijn voornamelijk beginnende huisdierhouders die waarde hechten aan advies en informatie bij de aankoop van hun dieren. We streven naar transparantie in ons fokproces en willen dat onze klanten precies weten waar hun nieuwe huisdier vandaan komt.
Voor meer informatie over onze fokprocessen of om een van onze dwerghamsters te adopteren, neem gerust contact met ons op.
Bij 't Knaagplein hebben we twee belangrijke lijnen in onze goudhamsterfokkerij: de Engelse lijn en de Show-lijn. Deze lijnen zijn ontwikkeld met oog voor gezondheid, karakter en type, waarbij we zorgvuldig en weloverwogen keuzes maken in ons fokprogramma.
Onze Engelse lijn goudhamsters zijn geselecteerd op hun tamme karakter. Deze hamsters zijn genetisch tam, wat betekent dat ze van nature een vriendelijk en zachtaardig karakter hebben. Hoewel ze het type en de bouw van een standaard goudhamster hebben, voldoen ze niet aan de strikte rasstandaarden die voor shows worden gehanteerd. Dit maakt ze juist zeer geschikt als huisdier, omdat ze over het algemeen zeer tam en gemakkelijk hanteerbaar zijn.
We hebben in deze lijn zowel langharige als kortharige varianten. De langharige hamsters in deze lijn ontwikkelen mogelijk niet dezelfde lange, volle vacht als hun tegenhangers in de showlijn, maar blijven geliefd om hun zachte en speelse karakter. Daarnaast fokken we in deze lijn een breed scala aan kleuren, waaronder unieke varianten die zeldzaam zijn in showlijnen. Kleuren zoals driekleur, dalmatiër, crème en choco (witband) komen bij ons veel voor. Onze selectiecriteria zijn gebaseerd op karakter en gezondheid, waarbij het uiterlijk een secundaire rol speelt.
De hamsters in onze Show-lijn worden gefokt volgens strikte rasstandaarden. Deze hamsters zijn geselecteerd op hun perfecte bouw, type, vachtkwaliteit, oorvorm en kleurpatronen. Het doel is om dieren te fokken die qua uiterlijk volledig voldoen aan de officiële standaarden van de goudhamster.
Ondanks hun mooie uiterlijk zijn ook deze hamsters tam, maar in tegenstelling tot de Engelse lijn zijn ze niet genetisch tam gefokt. In plaats daarvan zijn ze door jarenlange zorgvuldige socialisatie handtam gemaakt, waardoor ze prettige en vriendelijke huisdieren zijn. Een ander belangrijk kenmerk van de Show-lijn is dat deze hamsters over het algemeen socialer zijn naar elkaar toe, wat betekent dat ze iets langer in groepsverband kunnen worden gehouden dan de hamsters uit de Engelse lijn.
De kleuren in onze Show-lijn variëren van traditioneel goudbruin en zilver tot unieke kleuren zoals lavendel, crème en zwart, inclusief witbandvarianten. We zijn voortdurend bezig om deze lijn verder te ontwikkelen door nieuwe kleuren zoals driekleur en dalmatiër te introduceren.
Onze goudhamsters worden gehouden in ruime verblijven van 120x50x50 en 100x50x50 centimeter, waarin ze voldoende ruimte hebben om te bewegen en zich terug te trekken. In deze verblijven bieden we hen huisjes en andere schuilplekken, zodat ze zich veilig en comfortabel voelen. Voor hamsters zonder jongen hebben we loopwielen beschikbaar om hun natuurlijke drang tot bewegen te ondersteunen.
Onze vrouwelijke goudhamsters krijgen gemiddeld twee nesten per jaar, met tussen elk nest een rustperiode van enkele maanden. Dit zorgt ervoor dat ze voldoende tijd hebben om te herstellen en in optimale conditie te blijven. Tijdens de fokperiode geven we onze hamsters een hoogwaardige voeding, rijk aan de benodigde voedingsstoffen om ze in topconditie te houden en een goede melkproductie te ondersteunen. Zelfs bij grote nesten hebben de vrouwtjes hierdoor genoeg energie om goed voor hun jongen te zorgen.
Bij 't Knaagplein nemen we ons fokproces zeer serieus. Wanneer er een nestje wordt geboren, beginnen we al op jonge leeftijd met selecteren. Als de hamsters ongeveer twee weken oud zijn, worden ze voorzichtig in handen genomen om ze tam te maken. Dit is een cruciale fase waarin we kunnen bepalen welke hamsters geschikt zijn om door te fokken en welke beter als gezelschapsdier kunnen worden geplaatst.
Op een leeftijd van 5-6 weken maken we de definitieve selectie. De hamsters die geschikt zijn om bij ons te blijven, worden verder geselecteerd en indien ze voldoen aan de gewenste eigenschappen, ingezet voor de fok. Hamsters die niet aan onze strikte fokdoelen voldoen, zoals een ongewenste kleur of iets afwijkende oren, worden aangeboden voor verhuizing. Deze hamsters zijn gezond, maar passen niet in ons fokprogramma.
Een belangrijk voordeel van onze werkwijze is dat de geboortedatums van al onze hamsters bekend zijn, omdat we ze zelf fokken. Bij aankoop van een hamster ontvangt u altijd de exacte geboortedatum, zodat u volledig geïnformeerd bent over de leeftijd van uw nieuwe huisdier.
Onze vrouwelijke fokdieren krijgen maximaal twee nesten. Na deze periode worden ze aangeboden als pensiondier, zodat ze kunnen genieten van een rustige tijd in een nieuw thuis. Dit wordt altijd duidelijk vermeld bij de verkoop, zodat nieuwe eigenaren goed geïnformeerd zijn.
Bij 't Knaagplein staan het welzijn en de gezondheid van onze hamsters altijd voorop. We blijven voortdurend ons fokprogramma evalueren en verbeteren, om ervoor te zorgen dat we hamsters fokken die niet alleen gezond en sociaal zijn, maar ook het vriendelijke karakter hebben dat ze tot geweldige huisdieren maakt.